به گزارش شهرآرانیوز خبر خوبی که از زبان رئیس اتحادیه دامداران خراسان رضوی شنیدیم؛ این بود که وضعیت دامداران در خراسان رضوی بهبودیافته است و فعلا تقریبا مشکل حادی در این حوزه نداریم. همیشه نگاههای متفاوتی به اخبار وجود دارد، برخی نگاهشان منفی است و میگویند که این رضایت تولیدکنندگان به دنبال افزایش قیمت هاست و مردم توانایی خرید ندارند. بله این هم بخشی از ماجراست، اما باید این را هم در نظر بگیریم که تولید ما در حوزههای مختلف، گاهی با رکود تورمی همراه بوده است؛ یعنی از طرفی قیمت افزایش پیدا میکرد و از سوی دیگر خریدوفروشی صورت نمیگرفت و تولید هم در رکود میماند.
اما حالا شنیدن این خبر که حال دامداران در استان بهبودیافته و رغبت برای تولید افزایش پیدا کرده است، حداقل در برش دامداران از پازل زنجیره تولید تا مصرف، مثبت است. برخی هم با شنیدن این خبر احتمالا شروع به ردیف کردن مشکلات حوزه دامداری میکنند، بله مشکلاتی مثل خشک سالی و تأمین نهادههای وارداتی از جمله سویا هنوز هم وجود دارد، اما مجید مهدوی در جریان بازدید از تحریریه روزنامه شهرآرا میگوید که حال تولید نسبت به سال قبل بهتر است و اگر همین وضعیت ادامه پیدا کند، شاهد افزایش رغبت دامداران برای تولید و حذف تکانههایی مانند کمبود گوشت یا افزایش قیمتهای ناگهانی آن در بازار خواهیم بود.
البته شنیدن این خبر زمانی به نظر مثبتتر میآید که او از کاهش ۴۰ درصدی تولید دام سبک در سال گذشته به دنبال حذف ارز ترجیحی و افزایش هزینههای تولید میگوید، بنابراین گذر از این بحران و بروز رغبت برای تولید میتواند اتفاق مثبتی در این حوزه باشد.
اکنون وضعیت تولید در حوزه دام سبک وسنگین مناسب است. یعنی قیمت به آن اندازه رسیده که تولید برای دامدار انتفاع دارد و به شرط پایداری این شرایط و سرکوب نکردن شدید قیمت، اطمینان خاطر داریم که تولید در حوزه دام و گوشت قرمز تحت تأثیر منفی قرار نخواهد گرفت. البته متأسفانه یک هفته قبل در بازار دام اعلام شد که خریدوفروش دام سبک برای قیمت بالای ۱۸۰ هزار تومان ممنوع است.
دامدار وقتی ببیند قیمت سرکوب میشود، هزینه واقعی تولیدش پرداخت نمیشود و تولید برایش انتفاعی ندارد، دوکار انجام میدهد؛ یا دام خود را نارس میفروشد؛ یعنی به جای وزن ۳۰ کیلویی؛ بره را در وزن ۲۵ کیلویی به کشتارگاه میفرستد که این باعث ازبین رفتن بخشی از تولید میشود یا دام مولد خود را برای تأمین هزینه به کشتارگاه میفرستد که این نیز باعث میشود سال بعد دام مولد برای تولید نداشته باشیم و این دومینووار به تولید ضربه میزند.
هزینه تمام شده برای دام سبک بین ۱۸۰ تا ۱۸۵ هزار تومان است. در روزهایی که هزینه دام به ۱۹۵ تا ۲۰۰ هزارتومان میرسد، قیمت تمام شده را پوشش میدهد و سود حداقلی برای دامدار دارد و این باعث میشود که دامدار برای تولید پیوسته و مداوم راغب باشد و به دنبال آن شاهد کاهش تولید و اتفاقاتی مثل کمبود ناگهانی گوشت قرمز یا افزایش قیمتهای شدید نباشیم.
اکنون نگرانی سال قبل را نداریم. سال گذشته نگران بودیم که میزان دام مولد ما بیشتر کاهش پیدا کند، ولی الان این نگرانی را نداریم؛ چون دامدار راغب به تولید است و اگر سرکوب شدیدی نشود، تولید دام افزایش پیدا میکند.
بله، قبل از موضوع اصلاح ارزی ۷ میلیون و ۸۸۰ هزار رأس دام سبک داشتیم که متأسفانه تاکنون ۴۰ درصد کاهش یافته است. درحقیقت اکنون همه چیز بالانس شده است و فعلا دامدار با جو و ذرت داخلی و وارداتی میتواند به تولید ادامه دهد. باید همین خط ادامه پیدا کند تا هم تولید گوشت افزایش پیدا کند و هم شاهد تکانههایی مانند افزایش قیمت ناگهانی نباشیم.
اکنون به شرایط سال ۹۲ تا ۹۶ برگشته ایم. ما در دامداری اصطلاحی داریم که میگوییم به ازای فروش هر کیلو بره چند کیلو جو میتوانیم بخریم؛ در سال ۹۲ به ازای فروش هر کیلوگرم بره میتوانستیم ۱۸ کیلوگرم جو بخریم که بر اثر آن تولید دام به خوبی افزایش یافته بود، الان هم به همان نسبت رسیده ایم، اما در سال قبل این نسبت ۹ کیلوگرم بود.
۱۲ درصد تولید گوشت کشور در استان خراسان رضوی است و از این نظر رتبه بالایی داریم.
در حوزه شیر، چون دولت با افزایش قیمت موافقت کرد و اکنون قیمت هر کیلوگرم شیر ۱۵ هزار تومان است و ازآنجاکه میزان دام سبک کم شد و قیمت بخشی از علوفه موردنیاز گاوشیری مانند کاه و یونجه کاهش پیدا کرد، اکنون گاوداران شیری صنعتی ما وضع مناسبی دارند و تنها مشکل آنها نهادههای وارداتی از جمله سویاست.
همچنین یکی دیگر از مشکلات این حوزه پرداخت نکردن مبالغ از طرف کارخانههای لبنیات است که البته بیشتر دامن گیر دامداران سنتی شده است، چون دامداران صنعتی ما معمولا قراردادهای طولانی مدت با کارخانه دارند. از طرفی در تأمین سرمایه در گردش توانایی بهتری دارند، بنابراین شاید مشکل چندانی برای آنها پیش نیاید، اما گاوداران سنتی در روستاها، چون پول دیر به دستشان میرسد، مشکل دارند.
سومین استان در تولید شیر هستیم. سرانه مصرف شیر کشور کاهش پیدا کرده و شیر مدارس حذف شده است، بنابراین نمیتوانیم بگوییم مازاد تولید داریم بلکه کاهش مصرف داشته ایم. البته تولید نیز کاهش پیدا کرده است. در سال گذشته که هنوز قیمت شیر افزایش پیدا نکرده بود، به ویژه در زمان مردمی سازی یارانه ها، بخشی از دام سنگین ما از بین رفت، اما امیدواریم باتوجه به تغییرات صورت گرفته، در آینده نزدیک شاهد افزایش تولید باشیم.